Hauskaa yhdessäoloa ulkoilmassa petankkia pelaten

Juuri nyt on oikea aika tankata energiaa ja D -vitamiinia kokouksen piristeeksi tai työhyvinvointipäivän iloksi! Toki kierros petankkia sopii myös lomapäivän piristeeksi Kartanon barokkipuutarhassa, huvimajan kupeessa, on pihapelejä varten kenttä ja kierros petankkia liikuttaa lempeästi niin niveliä kuin mieltä. 

Petankki on erityisesti Etelä-Ranskassa ja muissa Välimeren maissa suosittu kuulapeli, jolla on innokkaita harrastajia myös Suomessa. Peli rantautui Suomeen 1960-70 luvuilla. Petankin nimi tulee sanonnasta "jalat yhdessä" , joka on provencelaisittain "les peds tanco". Vauhtia tässä lajissa ei oteta. Ja vaikka pelissä on kuula, sitä ei työnnetä, vaan heitetään..

Peli on todella monimuotoinen ja innostava laji, jota voidaan pelata useissa erilaisissa kokoonpanoissa. Pelaajia voi olla kaksi eli pelaaja toista pelaajaa vastaan (singeli), 2-jäseninen joukkue toista 2-jäsenistä vastaan (dubbeli) tai 3 -jäseninen joukkue 3-jäsenistä vastaan (trippeli) -tai tietenkin Hahkialan petankkikentällä näistä asiakkaiden omat muunnokset (happeli).

Tämä kuulapeli sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille ja on mitä mainioin tiimipeli, jossa myös luonteet punnitaan. Petankin viehätysvoima piilee sen kyvyssä yhdistää poikkeuksellisella tavalla ihmisen henkinen ja fyysinen puoli.

Petankki yllättää, sillä aluksi se vaikuttaa vain puistoulkoilulta, mutta vähitellen huomaa, mitä merkitsee käden tarkkuus, fyysinen kunto, taktiikka, strategia, erikoistuminen, itsehillintä, hermojen hallinta ja joukkueen keskinäinen ystävällisyys. Peli on myös helppo oppia ja taito karttuu nopeasti. Peliä voi harrastaa satunnainen pelaaja tai kokenut mestari, huvin vuoksi tai kilpailuna, rentoutumismielessä tai urheiluna – valinta on pelaajan.

Kuulien lisäksi peliin kuuluu myös välttämätön maalipallo eli snadi, possu, pyy, pikkuinen tai kosonen. Tämä on halkaisijaltaan n 30 mm ja on valmistettu sileästä ja lujasta puksipuusta. Se voi olla myös valkoiseksi maalattu, jotta pitkän pelipäivän hämärtyessä se erottuu auringon laskiessa.

Ja mikä hienointa – meillä Hahkialassa pelistä voi nauttia ranskalaisen barokkipuutarhan kupeessa hiekkapohjaisella petankkikentällä! Peli on vieraidemme lainattavissa veloituksetta ja herkulliset pikkupurtavat ja janojuomat on tilattavissa ennakkoon viereiselle Huvimajalle.

0
Feed